Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Rodoljubni čin mladih velolučkih antifašista danas je tradicija

01.01.2023.

10:56

Autor: Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Vela Luka iz zraka

Vela Luka iz zraka

Foto: TZO Vela Luka / -

Velolučani su Novu godinu dočekali uz tradicionalni veliki vatromet koji je sa svih strana obasjao velolučko nebo.

Najviše ih je Novogodišnju noć provelo u svojim domovima u krugu, obitelji, prijatelja i susjeda, a manji dio u zimovalištima izvan otoka.

Danas točno u podne na velolučkom brdu Pinski rat tradicionalno će se izvijati velika Hrvatska zastava uz počasne pucnje, te potom uz promenadni nastup velolučke Narodne glazbe na tamošnjoj rivi.

Kada je u pitanju vijorenje zastave na Pinskome ratu valja napomenuti da se danas navršava 80. godišnjica od povijesnog čina kada su mladi velolučki antifašisti u okupiranoj Veloj Luci talijanskom okupatoru usprkos postavili zastavu na spomenuto brdo. Od tada do danas, točno 80 puta za redom na tom se mjestu na Novu godinu točno u podne evocira spomenuti povijesni i rodoljubni događaj koji je u međuvremenu postao dio općinskog protokola, te ga uvijek s velikom radošću prate mještani, ali i gosti koji borave u Veloj Luci.

Eto tako je ovaj nesvakidašnji događaj i rodoljubni čin postao dio velolučke tradicije. Spomenimo još i to da je velolučko općinsko vodstvo putem lokalnih medija svojim mještanima čestitalo Novu godinu te im zaželjelo mnogo radosti, puno zdravlja i što više lijepih trenutaka u ovoj Novoj 2023.godini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.