Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Rotary Club Dubrovnik u Orebiću dijeli sadnice maslina

15.02.2019.

12:54

Autor: Radio Dubrovnik

Rotary club Dubrovnik

Rotary club Dubrovnik

Foto: - / -

Rotary club Dubrovnik, 19. godinu za redom, provodi svoju godišnju akciju besplatne podjele sadnica maslina s ciljem potpore obnovi maslinarstva na dubrovačkom području. Ove godine, u subotu 16. veljače od 10.30 sati akcija će se održati na trajektnom pristaništu u Orebiću.

"Ideja o pokretanju jedne takve akcije nastala je u ljeto 2000. godine, kada su veliki šumski požari opustošili Dubrovačko Primorje, pri čemu su posebno stradale poljoprivredne kulture, a među njima i brojne masline. Već u veljači 2001. stanovnicima Dubrovačkoga primorja podijeljeno je prvih tisuću komada besplatnih sadnica maslina. Sanaciji štete od požara namijenjena je i ovogodišnja akcija u Orebiću s ukupno 1 100 sadnica, jer je u rujnu prošle godine katastrofalni požar opustošio to područje. Jednako je za saniranje štete od požara raspodjela 2016. provedena u Stonu, Janjini i Trsteniku kada je u zajedničkoj akciji svih hrvatskih Rotary clubova donirano 3.000 sadnica, a 2017. godine pomoć Rotary cluba Dubrovnik bila je usmjerena stradalom području Smokvice na otoku Korčuli", ističu Rotarijanci.

"Akcija se redovito provodi i u onim godinama kada na sreću nije bilo katastrofalnih požara, pa je zajedno s ovogodišnjom akcijom u 19 godina njena trajanja ukupno podijeljeno više od 23.000 komada sadnica maslina u Dubrovačkome Primorju, Konavlima, Župi i Rijeci Dubrovačkoj, na Pelješcu i Korčuli. Sukladno iskazanim željama stanovnika, u Konavlima je 2012. godine dodatno donirano 1.800 sadnica vinove loze. Naime, raspodjela se redovito održava u suradnji s mjesnim odborima prema iskazanim potrebama stanovništva, pa se besplatne sadnice uručuju prema prethodno utvrđenom poimeničnom popisu. Kako je cilj akcije ujedno i u poticanju sadnje autohtonih sorta maslina, redovito su na popisu za raspodjelu sadnice oblica, bjelica, crnica i drobnica", kažu Rotarijanci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.