Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Ruski poduzetnik Mikhail Shelkov počeo s revitalizacijom Vile Aurora

14.10.2019.

15:48

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Investitor, društvo Renesansa, u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine, vratit će stari sjaj trenutno zapuštenoj Vili Aurora te je staviti u funkciju turizma.

Prva faza uređenja Vile Aurora u Trstenom podrazumijeva čišćenje okoliša, koje je započelo danas, s ciljem izrade kvalitetne geodetske snimke kako bi se, u suradnji s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Dubrovniku te Upravom za zaštitu kulturne baštine, definirali daljnji koraci za zahtjevnu renovaciju cjelokupne vile. Uređenje Aurore obuhvatit će i uređenje okoliša i oplemenjivanje park šume koja okružuje vilu.

Za Vilu Auroru, nekadašnje elitno ljetovalište i jedno od najvrjednijih ostvarenja hrvatske arhitekture pod konzervatorskom zaštitom, kao i za bivše odmaralište na otoku Jakljanu, Ministarstvo državne imovine i društvo Renesansa d.o.o. iz Dubrovnika potpisali su ugovor o zakupu nekretnina na rok od 30 godina. Na javnom natječaju koji je raspisan krajem lipnja, upravo je društvo Renesansa dalo najveću ponudu za spomenute nekretnine, a sada ih, u roku od tri godine, treba staviti u funkciju ugostiteljsko-turističke djelatnosti.

"Ponosni smo što smo dobili priliku obnoviti i revitalizirati ove vrijedne lokalitete na dubrovačkom području te ih, nakon dugog niza godina, napokon staviti u funkciju turizma. Želja nam je dovesti ih u prvobitno stanje kakvo danas možemo vidjeti isključivo na starim fotografijama. Budući da je riječ o vrijednoj povijesnoj ostavštini, obnovi pristupamo s osobitom pažnjom, vodeći pritom brigu i o pripadajućem okolišu, upravo kako bi nakon obnove služile na ponos lokalnoj zajednici", istaknula je direktorica Renesanse d.o.o. Doroteja Ivanjko te dodala kako Vila Aurora i bivše odmaralište na Jakljanu zbog svog iznimnog položaja predstavljaju snažan potencijal u povećanju turističke ponude Dubrovnika, ali i cjelokupne turističke slike Hrvatske.

Radovi na uređenju okoliša oko bivšeg odmarališta Jakljan započinju za tjedan dana i trajat će gotovo dva mjeseca. Nakon toga investitor planira započeti s radovima kako bi se bivše odmaralište pretvorilo u turistički resort s mnoštvom popratnih sadržaja koji će značajno obogatiti turističku ponudu otoka Jakljana. Prilikom uređenja, primijenit će se tehnička rješenja koja će osigurati maksimalnu zaštitu okoliša, uštedu energije i korištenje obnovljivih izvora energije.

Vila Aurora i bivše odmaralište na Jakljanu već se godinama nalaze u derutnom i ruševnom stanju te su izvor potencijalnih opasnosti, poput požara. Njihova revitalizacija doprinijet će lokalnoj zajednici kroz otvaranje novih radnih mjesta za lokalno stanovništvo, kao i gradskom proračunu.

Vlasnik Renesanse je ruski poduzetnik Mikhail Shelkov, najpoznatiji po proizvodnji titana i tehnologija koje se koriste u zrakoplovima Boeinga i Airbusa, koji je 2006. proglašen počasnim građaninom Mljeta za doprinos ukupnoj kvaliteti življenja lokalne otočne zajednice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.