Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

S berbom mandarina ne treba počinjati prije 19. rujna

16.09.2022.

07:51

Autor: Radio Dubrovnik

Neretvanske mandarine

Neretvanske mandarine

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na službeno traženje Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku izvršio je fizikalno-kemijsku analizu uzorkovanih plodova mandarina Zorice rane, Ichumare i Iwasaki na predjelima Jasenska, Bostanac, Glog, Vidrice, Modrič i Metković.

Analizom je obuhvaćen udio soka, vodljivost soka, pH vrijednost, ukupna kiselost, topljiva suha tvar i sadržaj šećera u plodovima mandarina.

Utvrđeno je da je u uzorkovanim plodovima postignut minimalni omjer šećera i kiseline koji treba biti 6,5:1, te ovo Povjerenstvo daje neobveznu preporuku da se s berbom mandarina ne počinje prije 19. rujna, uz poštivanje tržišnih standarda.

Svi proizvođači i otkupljivači kojima je potrebna predmetna analiza, mogu se obratiti Zavodu za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku putem kontakata na službenoj web stranici Zavoda: https://www.unidu.hr/zmk/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.