Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Saniran kanal odvodnje u Ulici svetog Dominika

29.05.2020.

13:59

Autor: Radio Dubrovnik

Vodovod Dubrovnik

Vodovod Dubrovnik

Foto: - / -

Djelatnici Vodovoda Dubrovnik sanirali su oštećenja i očistili kanal odvodnje u povijesnoj jezgri od Ulice svetog Dominika do crkve svetog Nikole, čime je omogućeno normalno funkcioniranje tog kanala na najkritičnijoj dionici.

Cjelokupan taj dio sustava odvodnje, od Boškovićeve ulice do restorana 360, očistit će se i sanirati zajedno s radovima na sanaciji glavnog kanala ispod Straduna.

"Radovi su bili jako zahtjevni jer se radilo na pet metara dubine, a sam kanal je bio zatrpan praktično do vrha. Sada smo očistili tih dvadesetak metara koji su bili kritični te je on ponovno stavljen u funkciju", rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić.

Kako je glavni uzrok začepljenja bilo urušavanje grobnice koja se nalazi ispred ulaza u dominikanski samostan u kanal odvodnje, ova sanacija provedena je u suradnji s arheolozima i konzervatorima. Ukupno je iz kanala izvađeno oko 35 kubika materijala.

"Grobnica je sagrađena na samom kanalu, pa je s vremenom svod kanala popustio, a dio grobnice se srušio u njega. Iako je to kamenje propuštalo vodu, ujedno je poslužilo kao barijera za krute tvari, pa smo na koncu iz kanala izvukli preko 140 kontejnera kamenja i mulja", pojasnio je Matušić te dodao da su djelatnici Vodovoda odradili svoj dio posla dok arheolozi nastavljaju pregledavati izvučeni materijal kako bi osigurali da sve svi posmrtni ostatci vrate u kosturnicu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.