Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sanitat deratizira po Šipanu zatrovanim mamcima, evo na što treba pripaziti

15.10.2019.

17:18

Autor: Radio Dubrovnik

Nel Pavletic/PIXSELL

Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / -

Iz gradske tvrtke Sanitat Dubrovnik d.o.o. izvijestilo je javnost o izvođenju sustavne deratizacije na području otoka Šipana u srijedu 16. listopada, odnosno trovanje štakora i miševa izlaganjem mamaca zatrovanih bromadialonskim preparatima, i to na svim javnim površinama i odlagalištima otpada.

"Otrov kojim trujemo štakore i miševe je parafiniziran i u krutom je stanju, nalik na 'sapun', crvene boje, i kad ga opazite nemojte ga dirati, a u slučaju eventualnog trovanja protuotrov je vitamin K 1", poručuju iz Sanitata.

Da bi akcija suzbijanja štakora i miševa bila što uspješnija, i kako bi se izbjegle eventualne nezgode, mole mještane Šipana da:
- za vrijeme cijele akcije suzbijanja štakora, onemoguće djeci i domaćim životinjama pristup zatrovanim mekama,
- za cijelo vrijeme trajanja deratizacije ne premještaju i ne diraju zatrovane meke,
- po mogućnosti odstrane iz podruma i okoline kuća otpad koji bi mogao poslužiti kao hrana ili sklonište za štakore, a otpad bacati na samo za to određena mjesta.

Mole mještani za suradnju i pružanje pomoći Sanitatovim stručnim ekipama na terenu, koja bez te suradnje neće imati željenu učinkovitost.

I na kraju dobro je znati da se štakori i miševi razmnožavaju vrlo brzo, te da su opasne životinje, prenosioci, izvori i rezervoari preko 30 zaraznih bolesti, a čine i ogromne štete jedući i uništavajući velike količine hrane, namirnica i ostalog.

O svakoj pojavi glodavaca na vašem području treba obavijestiti ekipe Sanitata, ili na telefon 640-142, a može se obavijestiti i Mjesni odbor Šipan na telefon 758-023 ili 758 084 (tajnik).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.