Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sedam novozaraženih u županiji, ukupno 50

03.04.2020.

12:55

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Sedam je novih slučajeva koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pa je tako sada broj 50, objavio je u petak u 12.30 sati na redovitoj konferenciji za medije Županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako su tri iz jedne obitelji već poznatih, a još troje iz drugih obitelji, a sedmi je rodbina jedne od obitelji. Riječ je o području Konavala i Dubrovnika. Ukupno je 315 obrađenih kontakata, a jučer je obrađeno 15.

"Konavle, Dubrovnik i Župa su tu negdje po broju. Sve je krenulo iz Konavala kao žarišta, ali nema eskalacije, već je tijek uobičajen. Nemoguće je utvrditi gdje se zarazila prvozaražena. Najvjerojatnije da je netko od tisuća putnika nju zarazio", objasnio je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je hospitalizirano 14 pozitivnih i stabilnog su općeg stanja, 12 je dobrog općeg stanja na Odjelu za infektologiju, a dva pacijenta starije životne dobi s kroničnim bolestima su na respiratoru na Jedinici intenzivnog liječenja, ali nisu intubirani. U samoizolaciji je 31 zaražena osoba.

"Nepromijenjeno je stanje s troje naših pacijenata u KBC Split", dodao je Bekić.

U samoizolaciji je sedam liječnika, 11 medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik, a zdravstvene opreme je dovoljno. Radovi na studentskom domu se bliže kraju i otvaranje se očekuje u subotu.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako je od početka pandemije poslano za Zagreb 401 uzoraka, a 50 je pozitivnih, pri čemu se još čeka 67 rezultata. U karanteni je i dalje jedan hrvatski državljanin, a u protekla 24 sata su bila dva kršenja mjere samoizolacije na području Dubrovnika, ukupno 17 slučaj.

"Dobivamo dojave o zamjetno većem broju okupljanja ljudi u šetnjama i parkovima. Apeliram na sve da izdržimo pridržavanjem uputa pa će boba trajati kraće, a rezultati će biti bolji", rekao je Cebalo.

Napomenuo je kako se u Trpnju još nije ostvario uvjet za proglašenje karantene.

Inače, ukupno je u samoizolaciji 545 osoba.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako ne smije biti opuštanja građana, a policiji su u kontroli u pomoći i civilna zaštita i vatrogasci.

"Između ostalog, kružimo i kroz grad. Pogotovo nakon 20 sati, uz prevenciju raznih oblika kaznenih djela", rekao je Pavličević.

Napomenuo je kako se prijava boravka obavlja preko e-Građanina, a napomenuo kako stanice za tehnički pregled i dalje rade. Nije bilo nezakonitih prelazaka graničnih mjesta.

"Punkt u Platu imali smo samo šest osoba bez propusnica. Budući da je većina tranzitirala prema Dubrovniku, uklonili smo punkt, ali smo od jučer popodne postavljena policijska kontrola", rekao je Pavličević.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da jnova brojka dokazuje da je zaraza među nama i da nema opuštanja u pridržavanju mjera.

"Svako opuštanje donosi veći broj oboljelih", poručio je župan.

Napomenuo je kako će se konferencije za medije održavati svaka dva dana, ali ne kao znak boljeg stanja u županiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.