Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Šestorka u kružnoj prijevari zaradila 4,3 milijuna kuna

19.08.2022.

17:51

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Policija, ilustracija

Policija, ilustracija

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Pet hrvatskih državljana u dobi od 53, 36, 34, 35 i 27 godina i hrvatska državljanka u dobi od 32 godine sumnjiče se za kaznena djela utaje poreza ili carine, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i prouzročenje stečaja, a kojima su počinili materijalnu štetu od 4.338.253,48 kuna.

Kriminalističkom istragom Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske je utvrđeno da su osumnjičenici, međusobno povezani rodbinskim vezama i poznanstvima iz radnih sredina, od listopada 2020. do svibnja 2022., kao odgovorne osobe u devet trgovačkih društava sa sjedištem u Dubrovniku i jednog trgovačkog društva iz Nedelišća, prodavali ili kupovali jednu te istu trgovačku robu, odnosno rabljenu ugostiteljsku opremu za koju su više puta međusobno fakturirali nevjerodostojne račune za isporuke navedene opreme, a da se oprema za vrijeme dogovorenih kupoprodaja cijelo vrijeme nalazila i koristila u poslovanju dva ugostiteljska objekta u vlasništvu dvojice osumnjičenih.

Tako ispostavljene nevjerodostojne račune za isporuku ugostiteljske opreme evidentirali su u poslovnim knjigama svojih trgovačkih društava i na temelju toga od nadležnog Ministarstva neosnovano tražili umanjenje porezne obveze, odnosno povrat poreza čime su počinili više kaznenih djela utaja poreza ili carine.

Nadalje, istragom je utvrđeno da je 36-godišnjak sa žiro računa svog trgovačkog društva u gotovini podigao gotovo 700 tisuća kuna koje je zadržao za sebe, na štetu trgovačkog društva, dok je 27-godišnjak novac uplaćen iz državnog proračuna koristio za nabavu nove ugostiteljske opreme koju su potom besplatno koristila druga trgovačka društva, čime su počinili više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Isto tako, istragom je utvrđeno da je 34-godišnjak počinio kazneno djelo prouzročenja stečaja budući da je imovinu svojeg trgovačkog društva, koja bi činila stečajnu masu iz koje bi se namirili vjerovnici trgovačkog društva, vrijednosti preko 1,6 prividno prodao trgovačkom društvu 32-godišnje osumnjičenice s kojom je rodbinski povezan, a koje društvo nije bilo platežno sposobno platiti iznos dugovanja.

Policija protiv osumnjičenih podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.