Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

15:43 / 06.03.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

Sezona gripe: do 1. ožujka 805 prijava oboljelih

ZZJZDNŽ

ZZJZDNŽ

Foto: - / -

Ne opada broj oboljelih i laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe u županiji. U Službi za mikrobiologiju Zavoda do sada je laboratorijski potvrđeno 209 slučajeva virusa gripe (122 slučaja virusa A i 87 slučajeva virusa B).

Kao i u prošlom tjednu Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 199 slučajeva oboljelih od gripe. Najviše prijava pristiglo je iz Metkovića 112, Dubrovnika 66, Ploča 17 i Korčule 4. Možemo reći kako je epidemija gripe na području naše županije još uvijek ne jenjava. U posljednja četiri tjedna prijavljeno je više od 85 posto oboljelih.

Ukupan broj prijava oboljelih do 1. ožujka iznosi 805: Dubrovnik 385 prijava oboljelih, Metković 299, Ploče 81 i Korčula 40.

Prema dobnim skupinama, najveći broj prijavljenih je u dobi 7-14 godina (279 djece). Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled.