Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sigurnost u prometu: "Ako piješ ne vozi, samo nazovi"

11.12.2020.

16:10

Autor: Radio Dubrovnik

Udruga Sigurnost u prometu

Udruga Sigurnost u prometu

Foto: - / -

Sve je veći broj vozača koji mijenjaju stav prema konzumiranju alkohola i vožnji. Kod jednih zasigurno zbog zakonskih zabrana, a kod drugih zbog visokih kazni za vožnju pod utjecajem alkohola, posebice nakon stupanja novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ističu iz udruge Sigurnost u prometu.

Naravno još uvijek ima onih koji se 'zabune' i malo popiju, iako su napustili dom automobilom. Rješenje za povratak kući može biti višestruko, kako bi se izbjegla mogućnost nesreće ili kazne.

Jedno rješenje može biti vratiti se kući javnim prijevozom, a vozilo pokupiti sutradan.

Drugo moguće rješenje je dati nekom prijatelju iz društva ili članu obitelji, a koji nije pio, da vozi kući.

Jedno od rješenja je i pješice, što može biti dugotrajno i neugodno.

Od danas postoji i novi način, Udruge Sigurnost u prometu i Plavog taxia Dubrovnik, a to je pilot projekt „AKO PIJEŠ NE VOZI, SAMO NAZOVI".

Radi se o projektu koji se sada provodi drugu godinu zaredom u kojem sudjeluju dva volontera s dva službena automobila PLAVOG TAXI-a, koji dežuraju vikendom petak na subotu i subotu na nedjelju i na poziv u vremenu od 20 do 23 sata prevoze pripite vozače kućama. PLAVI TAXI možete dobiti na broj 332 222.

Ovaj projekt će se provoditi od 11. prosinca 2020. do 2. sliječnja 2021.godine, samo za područje grada Dubrovnika i Mokošice.

"Cilj projekta je ukazati na štetnost upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola pogotovo u ono pred blagdansko doba godine, kako bi se izbjegle prometne nesreće sa uzrokom vožnje pod utjecajem alkohola, posebice one najteže sa smrtnim ishodom", ističe Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.