Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sistematskim pregledima branitelja u bolnici već spašeno nekoliko života

05.12.2019.

16:58

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

O zdravstvenoj skrbi branitelja, ali i o njenoj strategiji govorilo se u Općoj bolnici Dubrovnik u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja 2019.. Brigadni general dr. Kornelije Brkić predstavio je nacionalnu strategiju te problematiku zdravlja hrvatskih branitelja.

Prisutne je upoznao i s novim pomacima u zdravstvenoj skrbi branitelja u Republici Hrvatskoj koja se provodi u posljednje dvije godine.

”Sistematski pregled uveden je kao obveza kod svih branitelja. Razlog svih uvedenih promjena je taj što dnevno umire 10 do 12 branitelja ispod 55 godina. Svaki treći dan jedan se branitelj ubije. To su katastrofalni podaci. Kroz sistematske preglede možemo pomoći brojnima i spriječiti nezgodu koja je uvjetovana agresijom”, rekao je Brkić.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić istaknuo je kako se sitematski pregledi i dalje provode usprkos kadrovskim problemima.

”I pored kadrovskog manjka bolnice, sistematski pregledi nesmetano se provode. Od proljeća 2017. do nove 2020. godine, proveli smo 2 tisuće sistematskih pregleda za branitelje. Kad govorimo o vrsti pregleda, uzete su sve specifičnosti obolijevanja muške i ženske populacije. Branitelji imaju prednost za određene pretrage i postupke u kontekstu kadrovskih mogućnosti OB Dubrovnik. Dubrovačka bolnica je primjer suradnje zdravstvenog sustava i hrvatskih branitelja a ovaj sustav u dubrovačkoj bolnici već je spasio tri života.”, rekao je Bekić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.