Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sjećanje na pomorsku bitku u Neretvanskom i Korčulanskom kanalu

17.11.2020.

11:38

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Datum 16. studenog 1991. godine značajan je za ljude pelješkog kraja, jer su na taj dan topnici i drugi pripadnici mornaričkog odreda Korčula-Pelješac u pomorskoj bitki u Neretvanskom i Korčulanskom kanalu izvojevali jednu od presudnih pobjeda na moru u Domovinskom ratu.

U popodnevnim satima s bitnica u Lovištu, Blacama i Privali na Korčuli pogodili su i onesposobili šest brodova agresorske jugo-mornarice koja se poražena dan ranije u bračkom kanalu pred Splitom povlačila prema bazi na Visu. Na neprijateljske brodove ispaljeno je 111 granata.

Bio je to snažan udarac neprijateljskoj jugo-mornarici koji je znatno pridonio slamanju pomorske blokade na Jadranu osim akvatorija oko Dubrovnika.

Ta je pomorska bitka ušla u anale ratovanja na moru, a detaljno ju je u svojoj knjizi „Bitka za Jadran“ opisao pukovnik u mirovini Željko Seretinek iz Korčule, tadašnji zapovjednik topničkog divizijuna mornaričkog odreda Korčula–Pelješac s bitnicama u Blacama i Privali na Korčuli i Lovištu i Dubi Trpanjskoj na Pelješcu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.