Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Skup stručnjaka protueksplozijske zaštite i kriminalističkih tehničara

31.10.2021.

08:27

Autor: Radio Dubrovnik

PUDN

PUDN

Foto: - / -

Više od 70 sudionika iz 26 država članica EU, trećih zemalja, agencija EU i međunarodnih organizacija sudjelovalo je na CEPOL/EUROPOL aktivnosti 76/2021 „European Explosive Ordnance Disposal Network“ pod okriljem Europske mreže za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava – EEODN.

Aktivnost se održavala od 26. do 29. listopada u Dubrovniku u zajedničkoj organizaciji Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva – CEPOL, Europola i hrvatske policije (Policijska akademija i Protueksplozijska služba).

Konferenciju su otvorili zamjenik predsjedatelja EEODN-a Jari Myllymaki, načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, kao izaslanik ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije te pomoćnica načelnice Policijske akademije Iva Balgač.

Načelnik Pavličević istaknuo je kako je „Važno podržati ovakve događaje koji omogućuju stručnjacima razmjenu tehničkih i praktičnih informacija, najnovijih znanja i najboljih praksi jer jedino zajedničke i koordinirane aktivnosti rezultiraju uspjehom“.

Nakon dvodnevne konferencije tijekom koje su prezentirane i raspravljane tehničke karakteristike nedavnih slučajeva, posljednja dva dana bila su posvećena četirima praktičnim vježbama baziranim na scenarijima, gdje su stručnjaci morali primijeniti svoja znanja i  vještine u multinacionalnim timovima.

Nedavne prijetnje i slučajevi u kojima su teroristi, kao i organizirane kriminalne skupine, koristile improvizirane eksplozive naprave, eksplozive i KBRN materijale bili su dio scenarija koje je osmislila linije rada Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Praktične vježbe provedene su pod mentorstvom policijskih službenika protueksplozijske zaštite i kriminalističkih tehničara Ravnateljstva policije, PU dubrovačko-neretvanske, PU splitsko-dalmatinske, PU zagrebačke i PU istarske te vještaka Centra za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

EEODN je Europska mreža za uklanjanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava koja okuplja, stručnjake za protueksplozijsku i KBRN zaštitu  iz država članica EU kojom upravlja Europol. Svojim članovima omogućuje razmjenu najbolje prakse i naučenih lekcija, ali i zajedničku izobrazbu iz područja protuterorizma, eksploziva (EOD-IEDD) i KBRN-e prijetnji.

Mreža je osnovana 13. listopada 2008. godine pri Europolu, a aktivnosti EEODN-a usmjerene su na jačanje EU suradnje i obuku u području eksploziva i KBRN prijetnji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.