Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Slavio se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

06.08.2018.

08:41

Autor: Božica Đurđević

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Jučer je cijela Hrvatska slavila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Svečano je bilo i u Dubrovniku gdje se u Katedrali služila sveta misa za Domovinu, a ispred crkve sv. Vlaha održan je prigodni program.

Dan kada je vojno-redarstvenom operacijom Olujom prije 23 godine oslobođen Knin od srpskog agresora, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava. Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. U Oluji je poginulo 239 branitelja, a dvojica su nestala. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija hrvatske vojske koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U nastavku dvodnevnoga programa proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Dubrovniku je u 20:00 sati bila služena sveta misa u Katedrali, a nakon toga ispred crkve sv. Vlaha s početkom u 21:30 nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar i klapa Kaše uz posebnu gošću mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović.

  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.