Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Smokvica svečanom sjednicom proslavila Dan Općine

03.02.2020.

15:38

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće nazočio je svečanoj sjednici Općinskog vijeća Smokvice povodom bladana Gospe Kandelore i Dana općine Smokvica.

”Dan općine simbolički označava novi početak, odnosno novo razdoblje suradnje. Dubrovačko-neretvanska županija kontinuirano ulaže i nastavit će ulagati u svoje otoke, a to se posebice odnoi na Korčulu. Iako nije izravno u vašoj općini, ali projekti lučke infrastrukture koji se provode ovdje, od izgradnje Pomorsko-putničkog terminala, Nove luke Korčula, luke Perna itd. Pridonijet će boljem životu svih žitelja Smokvice i svih Korčulana. To su projekti vrijedni nekoliko stotina milijuna kuna, a za sve njih, nakon dobre pripreme, osigurana su sredstva na državnoj razini. Županija je također usvojila prijedlog Općine Smokvica i ostalih jedinica lokalne samouprave za izmicanje pretovarne stanice za budući Centar za gospodarenje otpadom. Moram ovdje istaknuti i kako se aktivno zalažemo za bolju pomorsku povezanost Smokvice i cijele Korčule. Svjesni smo činjenice da situacija s trajektnim, odnosno katamaranskim linijama nije savršena, ali je puno bolja nego što je bila. I mi nećemo odustati od daljnjeg poboljšanja. Nažalost, brodovi koje Jadrolinija trenutno ima u svojoj floti samo djelomično odgovaraju potrebama otočana, no nadamo se kako bi se i to moglo uskoro promijeniti.

U Smokvici se u sklopu projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija, kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, gradi Muzej zlata i srebra Smokvice i uređuje mjesni trg, a riječ je o projektu kojeg financira EU. Njegova ukupna vrijednost je veća od 33 milijuna kuna.

U sklopu tog projekta u Gradu Korčuli predviđena je obnova vrlo vrijednog kulturnog dobra, palače Ismaeli-Gabrielis u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju obnovljena je i nedavno svečano otvorena župna kuće u kojoj je uspostavljena Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, a na Mljetu se obnavlja Austrijski put i uspostavlja tematska staza Babinog polja”, rekao je pročelnik Baće te nastavio:

”Također, u proteklih dvije godine na području ove općine Županijska uprava za ceste uložila je značajna sredstva u sanaciju kolnika na dionici ceste od naselja Smokvica do naselja Blato kao i sanaciju asfaltnog kolnika na dionici između naselja Čara i Smokvica. Kroz naše upravne odjele radili su se i uvjetno rečeno, mali, ali životni projekti. Tu mislim na izgradnju i opremanje dječjeg igrališta u Brni, sanaciju srušenog zida u Brni, čišćenje morskog otpada itd. Kao šećer na kraju prisjetit ću se činjenice da je Dubrovačko-neretvanska županija 2018. godine Narodnoj glazbi Smokvica dodijelila Nagradu za izrazita postignuća”, rekao je pročelnik Baće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.