Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Sokol grad u Konavlima dobiva dizalo

26.11.2018.

09:54

Autor: Radio Dubrovnik

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Kao izdvojeni projekt Društva prijatelja dubrovačke starine, uskoro bi Sokol grad u Konavlima trebao dobiti dugo najavljivano dizalo. Dizalo bi omogućilo osobama s poteškoćama u kretanju pogled s terase tvrđave na Konavle.

Sokol grad ili kula kako je zovu u konavoskom kraju, najljepša je srednjovjekovna turistička atrakcija dubovačke okolice i nudi najljepši pogled na božanstvenu prirodu i Konavle u svoj svojoj ljepoti. Ova iznimna građevina prvi se put spominje 1391. godine u Dubrovačkom arhivu, no položaj tvrđave sugerira postojanje utvrde na istom mjestu još iz vremena Ilira, Grka i Rimljana o čemu svjedoče ostaci keramike i rimske cigle u zidinama tvrđave. Konačan oblik dobiva u vrijeme slavne Dubrovačke Republike 1419. godine nakon kupnje istočnog dijela Konavala. Tvrđava je osim svoje obrambene funkcije služila i za pohranu municije i oružja te za zalihe žita i vina u slučaju iznimnih ratnih okolnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.