Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

11:06 / 08.06.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Sondiraju se oštećenja na Orlandovom stupu

Orlandov stup

Orlandov stup

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Iz Grada Dubrovnika izvijestili su kako se, sukladno utvrđenoj dinamici aktivnosti za 2022. godinu, provodi sondažno ispitivanje Orlandovog stupa i periodično dokumentiranje postojećih oštećenja kombiniranom metodom 3D laserskog skeniranja i fotogrametrijske izmjere.

Prethodno je u svibnju obavljeno redovito održavanje radne skele i opreme za monitoring, a uz dokumentiranje oštećenja, provedena je izrada plana pripravnosti za nepredviđene i hitne situacije, ultrazvučno ispitivanje kamena te izrada numeričkog modela Orlandovog stupa.

Dinamika daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova odredit će se nakon sastanka stručnog tima u srpnju ove godine, a rezultati će potom biti predstavljeni i široj javnosti.

Radove na sanaciji oštećenja ovog iznimno vrijednog dijela dubrovačke spomeničke baštine provodi Hrvatski restauratorski zavod, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Konzervatorskim odjelom Dubrovnik te Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zavodom za obnovu Dubrovnika.

Aktivnosti vezane uz monitoring oštećenja, kao preduvjeta sanaciji i restauraciji Orlandovog stupa, započele su još krajem 2018., odnosno početkom 2019. godine, kada je dopunjena dokumentacija postojećeg stanja, a Orlandov stup je skelom zaštićen od nastanka daljnjih mehaničkih oštećenja. U lipnju 2019. godine na stup je postavljeno sedam senzora kako bi se mogla pratiti ekspanzija pukotina. Početkom 2020. godine u Dubrovniku je održan sastanak stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici postojećih oštećenja na kojem je dopunjen monitoring, dok su na sastanku navedenog tijela u studenom 2021. godine analizirani jednogodišnji rezultati dopunjenog monitoringa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.