Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

15:29 / 14.10.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

Sprema se cjelovita obnova i uređenje parka u Pilama

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Park Pile doživjet će potpunu rekonstrukciju, a glavni projekt sa svim troškovnicima radova, očekivano, bit će izrađen do kraja ove godine kako bi se izvođenju radova moglo pristupiti u idućoj godini.

Putem nadležnog upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Grad Dubrovnik izradio je idejno rješenje, a na osnovu povijesne studije kojom je evidentirano i vrednovano postojeće stanje (vegetacija, građevne strukture, urbana oprema...).

Projektno rješenje izrađivača Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu usuglašeno je s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, a referira se i na prethodna oblikovanja i elemente parka, a posebno na izvorno stanje iz razdoblja između 1905. i 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat i park koji zauzima prostor nekadašnjeg gradskog jarka uz zapadne gradske zidine.

Rješenje uz otvoreni društveni dio parka za odmor i rekreaciju te dječje igralište predviđa i krajobrazno, odnosno hortikulturno uređenje, zamjenu stare i ugradnju nove posve urbane opreme i rasvjete. Park će se oplemeniti nasadima i novim drvećem čime će se stvoriti prijeko potrebne zasjenjene zone.

Rješenjem se predviđa novi glavni ulaz u park amfiteatralnog karaktera, osmišljava se i tematsko dječje igralište, a prostor oko fontane se aktivira te se tako stvara prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja.

Svi uneseni novi oblikovni elementi biti će maksimalno diskretni kao i izrazito angažirani u ekološkom smislu, a planiranom obnovom i uređenjem park Pile dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike te će se postiči i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru na samom zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.