Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Srušena spomen obilježja Imoćanima kod Dubrovnika

05.02.2019.

12:33

Autor: Radio Dubrovnik/ Silva Capurso

Grad Imotski

Grad Imotski

Foto: - / -

Devastirana su dva spomenika Imotskim braniteljima uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Na Južnom bojištu tijekom ratnih operacija u Domovinskom ratu sudjelovalo je više od 5 tisuća Imoćana, a 36 ih je poginulo.

Nakon ratnih operacija obitelji su poginulim Imoćanima na mjestima pogibije podizali spomenike u znak sjećanja na njihovu žrtvu. Većina ih je izmještena, a zajednički spomenik podignut je na Osojniku.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić oglasio se priopćenjem:

"Zajedno s kolegom Matom Frankovićem, gradonačelnikom grada Dubrovnika, oštro osuđujem i tražim što bržu istragu povodom nedavnih vandalizama i rušenja spomen obilježja hrvatskim braniteljima kod Dubrovnika. Razbijanjem spomen obilježja na Golubovu kamenu kod rijeke Dubrovačke na mjestu pogibije Hrvatskih vitezova – imotskih sokolova, ruši se spomen na žrtvu i borbu koju su naši branitelji dali da mi danas živimo slobodnu, demokratsku i proeuropsku budućnost. Ne dopuštam da itko umanjuje život koji je dan za domovinu, jer su te žrtve postale temelj naše Hrvatske. Ne samo da je riječ o mojim suborcima, zbog čega sam posebno emotivno vezan, već je riječ o borcima koji su budućnost Hrvatske, budućnost svih nas, stavili ispred svoje vlastite budućnosti. Način na koji se ophodimo prema braniteljima je način kako se  ophodimo prema onima koji su nam omogućili slobodu i život u slobodnoj i nezavisnoj europskoj i zapadnjačkoj državi."
 
Predsjednik Žrtvoslovne sekcije zavičajnog kluba Imoćana Živko Tolić ističe kako je ovakav čin bio očekivan zbog čega su svi osim dva spomenika, Vinku Žužulu i Anđelku Kutleši, izmješteni bliže Dubrovniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.