Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Staro-novogodišnji program u Dubrovniku

31.12.2017.

15:09

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojni će Dubrovčani i njihovi gosti i ove godine ispratiti Staru i dočekati Novu na Stradunu. Doček na otvorenom počeo je od dočeka 1995. godine - starogodišnjim programom Radio Dubrovnika, uz tombolu, klape, Gradsku glazbu i Linđo, uz starogodišnju kolendu, ponoćni valcer i pjenušac.

Dubrovčane i njihove goste u 2018. godinu uvest će Dino Merlin, Pravila igre i Songkillersi. Program na Stradunu počinje u 21 sat. Najluđoj noći na Stradunu prethodio je Dječji doček Nove godine uz skupinu Animino koja je priredila žonglerski i breakdance show ispred crkve sv. Vlaha. Dječja kolenda čula se na Stradunu  u izvedbi polaznika Radionice kolendi i božićnih pjesama Matice hrvatske uz Ad Libidum bend i Plesni studio Lazareti koji je uz okupljene dočekao Djeda Mraza i vilenjake. Tradicionalna kolenda uz Folklorni ansambl Linđo, Zbor Libertas i Gradsku glazbu Dubrovnik održana je u podne, a uz glavni program dočeka na Stradunu, valja istaknuti i Doček Nove u Lazaretima koji će početi u 22 sata.

Na zadnji dan građanske godine i blagdan sv. Silvestra, pape, mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, zahvalno euharistijsko slavlje za proteklu godinu predvodit će u 18 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku.
Na Novu godinu i svetkovinu Marije Bogorodice te Svjetski dan mira 1. siječnja 2018. godine dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavit će u 18 sati misu u dubrovačkoj katedrali.

Prvi dan 2018. godine uveličat će Novogodišnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra u podne na Stradunu, već tradicionalno uz kamenice i pjenušac. Orkestrom će ravnati Ivan Josip Skender, a nastupit će i sopranistica Nikolina Pinko, a na repertoaru su nezaobilazni valceri i popularne arije. 

Također, sutra 1. siječnja u Dubrovniku će se četvrti put održati jedinstvena međunarodna atletska utrka uz baklju mira, sa startom i ciljem na Stradunu. Početak utrke je u 14 sati. IV. međunarodna ulična utrka DuRun10K, posljednji događaj ovogodišnjeg Zimskog festivala, održava se pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada. Utrka počinje na Stradunu, u dva kruga u smjeru: Ploče - Viktorija - ulica Petra Krešimira IV, Vatrogasci, Iza Grada, Pile, Stradun. Organizatori utrke mole za razumijevanje i strpljenje svih stanovnika i posjetitelja Grada zbog potrebe zatvaranja cestovnog prometa. Promet će biti zatvoren - od kolnog ulaza u Javnu garažu na Zagrebačkoj ulici, te na potezu oko Ploča - ulica Frana Supila, Petra Krešimira IV, Bruna Bušića i Iza Grada do Pila, od 13 sati i 50 minuta do 15 sati i 15 minuta.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je novogodišnju čestitku u kojoj pored ostalog kaže - kako je nakon šest mjeseci upravljanja Gradom, dio ostvarenih rezultata jasno vidljiv. Tako smo, kaže Franković, riješili pitanja funkcioniranja Zaklade Blaga Djela, povećali gradski udio u prihodima od zidina, donijeli odluku o kupnji vile Čingrija, pokrenuta je i procedura za prijenos vlasništva nad ljetnikovcem Caboga, a naplata koncesije za žičaru kreće od 2018. godine. Uvodi se red u gospodarenje javnim površinama i aktivno se radi na održivom turizmu s naglaskom na upravljanju gostima s kružnih putovanja i dnevnim posjetiteljima. Reformirana je gradska uprava koja je okrenuta projektima te EU fondovima i naposljetku projekt pročistača za vodu vodi se prema realizaciji u 2018 godini. Pred nama je godina u kojoj se očekuje početak realizacije velikih projekata - projekti nadogradnje vrtića, izgradnje škola i doma umirovljenika samo su dio onog što se planira realizirati u 2018. godini. Priprema se izrada projekta izgradnje 120 stanova za mlade obitelji kao i azila za životinje, a ujedno se radi strategija razvoja sporta kako bi se u 2019. godini okrenuli izgradnji sportske infrastrukture, zaključuje gradonačelnik.

U sklopu organizacije dočeka Nove godine vrijedi zabrana prometovanja u zoni oko povijesne jezgre u vremenu od 20 sati do 5 sati ujutro. Zabrana prometovanja i ulaska vozila odnosi se na sljedeće ulice: Zagrebačku (od Javne garaže do Vatrogasaca, dok se u slučaju popunjavanja javne garaže zabrana odnosi od križanja na Ilijinoj glavici),
Petra Krešimira IV. (od križanja kod Vatrogasaca do križanja s Ulicom Frana Supila), Frana Supila (od križanja s Ulicom Petra Krešimira IV. do Ploča), Iza Grada (od Ploča do Pila), Branitelja Dubrovnika (od Pila do križanja kod Doma zdravlja). Od zabrane se izuzimaju vozila javnog gradskog prijevoza, autobusi i autotaksi vozila, autobusi turističkih agencija, interventna vozila i vozila s posebnom dozvolom. Za izlazak iz zone zabrane, prometa vozila mogu bez ograničenja prometovati ulicama u smjeru Državne ceste br.8, odnosno preko Pila prema Boninovu. Parking Luke Dubrovnik bit će besplatan od 19 sati do 7 sati ujutro.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.