Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Štetna rasprostranjenost mungosa na Korčuli

07.07.2020.

10:05

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U Općini Lumbarda u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike proveden je projekt "Razvijanje sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta" sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Svrha projekta je doprinijeti razvoju sustava upravljanja i kontrole invazivnih stranih vrsta u Hrvatskoj, kroz izradu akata planiranja – akcijskih planova i planova upravljanja invazivnim stranim vrstama koje su široko rasprostranjene u RH te priručnika o prepoznavanju i postupanju s invazivnim stranim vrstama.

"Ovi dokumenti trebali bi pospješiti kontrolu i ublažiti štetni utjecaj invazivnih vrsta na zavičajne vrste i staništa", glasi poruka organizatora projekta, uz radionice koje održava društvo Oikon d.o.o. – Institut za primijenjenu ekologiju, čija je namjera informirati i uključiti dionike u procese izrade planova upravljanja mungosom te razmijeniti iskustava i ideje o ovoj problematici koju je prepoznala i Europska unija navodeći mungosa kao invazivnu stranu vrstu jer štetno utječe na zavičajnu faunu i ljudsko zdravlje.

Njegova rasprostranjenost je štetna, pričaju nam i lovci Korčule (Ivan Šale), jer se hrane i grožđem, smokvama, napadaju perad i hrane se njihovim jajima.

Na predavanju je istaknuto kako je mungos u Hrvatskoj široko rasprostranjena invazivna strana vrsta, za koju bi se ovim planom odredile konkretne mjere i aktivnosti koje je potrebno provesti da bi se umanjila mogućnost daljnjeg unošenja i širenja mungosa na ovim prostorima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.