Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

11:21 / 23.05.2021.

Autor: Radio Dubrovnik

Što će ribarska luka u Sustjepanu značiti za naše ribare?

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je ravnatelju Županijske lučke uprave Dubrovnik Željku Dadiću Odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ (poboljšanje infrastrukture u ribarskoj luci Sustjepan) u iznosu od 37.312.500 kuna.

Dosadašnje iskrcajno mjesto za ribare, transformacijom u ribarsku luku značit će veliko olakšanje i pomoć našim ribarima u svakodnevnom poslu oko iskrcaja, skladištenja i transporta ribe te  u obavljanju mnogobrojnih aktivnosti ribara koja su najčešće izvan oka običnog potrošača a koja ribarima puno znače.

Ribarima je najvažnije da nakon iscrpljujućeg i neizvjesnog posla na moru, mogu doći u sigurnu luku koja im pruža zaklon od vremenskih nepogoda, u kojoj mogu neometano iskrcati svoj ulov, sigurno ga transportirati na željenu destinaciju te obaviti druge potrebne radnje kao što je skladištenje ribe, odlaganje opreme ili snabdijevanje broda i posade. To će imati ribari koji gravitiraju Dubrovniku ali i svi oni koji sezonski u potrazi za ribom love u našem akvatoriju, kada se zahvaljujući ovim značajnim sredstvima izgradi ribarska luka u Sustjepanu, u neposrednoj blizini Dubrovnika.

Višegodišnji napor i angažman predstavnika ribara i Ceha za ribarstvo Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije u realizaciji ideje o ribarskoj luci dobio je bezrezervnu podršku i razumijevanje županijskih vlasti. Svi zajednički napori rezultirali su pozitivnim ishodom te će ribari najkasnije do kraja 2023. godine moći koristiti infrastrukturu ribarske luke Sustjepan.

Županijska lučka uprava Dubrovnik odabrana je za nositelja projekta te kao takva ispunjava uvjete za sufinanciranje projekta u stopostotnom iznosu, a sredstva dolaze iz EU fondova iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.

Mato Oberan
Predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu
Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.