Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Što je sve korčulanski Crveni križ postigao u pandemiji koronavirusa?

27.05.2020.

10:59

Autor: Radio Dubrovnik/Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Volonteri, dobrotvori, sponzori i više njih i starijih i mlađih objedinjava u svoj rad Gradsko društvo Crvenog križa Korčula. Posebno su svi bili primjetni u ovim teškim mjesecima pandemije koronavirusa.

Prema podacima Marijane Milat, ravnateljice Gradskog društvo Crvenog križa Korčula, koji djeluju na području otoka Korčule i Općine Orebić na poluotoku Pelješcu, oni su od 16. ožujka 2020. pokrenuli dežurnu telefonsku liniju i broj 092/3891-026, na koji su svi stanovnici otoka Korčule i Orebića mogli nazvati, ukoliko im je potrebna nabavka hrane, higijenskih potrepština ili lijekova. Volonterska služba je 22. svibnja prestala s radom zbog popuštanja mjera.

U tom periodu su zaprimljena 232 poziva, 132 za potrebe korisnika ( nabavke hrane, higijenskih potrepština, lijekova i psihosocijalne pomoći), ostalo se odnosilo na razne informacije (propusnice, uspostava linija, potvrde o primitku paketa), pokazuje ravnateljica Marijana Milat sa suradnicima.

Uz 30 korisnika, koji su ih redovito kontaktirali radi nabavke hrane, lijekova i ostalog, podijeljeno je 288 paketa socijalne pomoći. U akcijama je bilo 23 volontera, 20 u pričuvi te 40 volontera koji su šivali maske.

Ukupan broj odrađenih volonterskih sati je 800.

Uz pomoć volontera iz svih područja djelovanja GDCK izrađivane su zaštitne maske, koje su podijeljene svim DVD-ima, Domovima zdravlja, Hitnoj medicinskoj službi, HGSS-u, Civilnoj zaštiti, geronto domaćicama iz programa “Zaželi” i policiji.

Na zahtjev Doma zdravlja u Korčuli, podignut je šator ispred Hitne medicinske pomoći u Korčuli. Na početku djelovanja naši volonteri su postavili informativne letke i plakate na svim vidljivim mjestima na kojima se kreće veći broj ljudi na području otoka Korčule i općine Orebić,saznajemo u GDCK Korčula.

Od 6. do 9. travnja 2020. godine GDCK Korčula je sudjelovalo na požaru u Smokvici kao logistička ispomoć vatrogascima. Za vrijeme trajanja požara, podijeljeno je 540 obroka.

Do sada je podijeljeno 288 paketa, a u lipnju nas očekuje još jedna podjela socijalne pomoći,napominje Marijana Milat, uz zahvalnost svim volonterima, koji su i u ovoj teškoj situaciji za sve nas pokazali svoje veliko srce i hrabrost!

Bez njih nijedna naša aktivnost ne bi bila moguća. Zahvaljuju ljekarni Korčula, Udruženju obrtnika Korčula - Lastovo, trgovini Studenac, tvrtci Mondelez Intl., vatrogascima iz Korčule, srednjoj školi Vela Luka, srednjoj školi Petra Šegedina, trgovini Vera doo i pekari "Krkeljaš" na suradnji i donacijama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.