Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Što mislite o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina?

23.10.2019.

16:39

Autor: Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik

Foto: - / -

Grad Dubrovnik pokrenuo je 23. listopada postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina. Savjetovanje ostaje otvoreno do 22. studenog.

Dotad svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu nekretnine@dubrovnik.hr s naznakom "javno savjetovanje - Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu javnih površina".

Neke od promjena u predloženoj Odluci u odnosu na raniju je izmjena roka na koji se mogu dati u zakup javne površine (s 3 na 5 godina), kao i krajnji datum do kojeg ugovori mogu biti zaključeni (31. prosinca 2024. godine).

Osim toga, nakon donošenja Izmjena i dopuna Plana korištenja u povijesnoj jezgri za 2020. godinu i dalje se planira nastaviti moratorij na postavljanje novih stolova i stolica, kako postojećih tako i novih ugostiteljskih objekata koji bi se 'otvarali' ubuduće.

Isto tako, u Odluku kao trajna mjera bi se unijela mjera oslobađanja od plaćanja zakupnine ugostitelja u Povijesnoj jezgri ako obavljaju djelatnost u 'zimskim' mjesecima. Kao i dosad, Gradsko vijeće ostavlja mogućnost povećanja visine zakupnine za javne površine ukoliko se za tim ukaže potreba, ali ne više od 10 posto godišnje.

Također se mijenja normativ za skele (sa 10,00 na 4,00 metra četvorna) jer je praksa pokazala da se naročito u Povijesnoj jezgri često postavljaju mobilne skele od 4,00 metra četvorna za hitne intervencije.

Što se tiče prestanka zakupa, kažnjavat će se zakupnici koji krše odredbe Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika, naročito u svezi izvođenja ili reprodukcije glazbe u  ugostiteljskom objektu ili izvan njega, s tim da mora proteći rok kazne prije nego se zakupniku ponudi novi ugovor.

Na sudjelovanje u otvorenom internetskom savjetovanju pozivaju se svi građani, a naročito ugostitelji, trgovci, turističke agencije, galerije, sadašnji i budući zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika. Svi prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim prijedlozima odnosno razlozima eventualnog neprihvaćanja.

Sva dokumentacija, nacrt prijedlog odluke i obrazac za sudjelovanje u javnom savjetovanju mogu naći OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.