Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Što podrazumijeva samoizolacija?

15.03.2020.

14:07

Autor: Radio Dubrovnik

Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / -

Osobe koje prelaze granicu i ulaze na područje Republike Hrvatske obavezne su četrnaest dana biti u samoizolaciji. Što podrazumijeva samoizolacija, što se smije, a što ne smije, te kako funkcionirati u takvim uvjetima pročitajte u nastavku.

Samoizolacija podrazumjeva boravak u kući ili stanu bez kontakta s drugim ukućanima i spavanjem u zasebnoj sobi. Važno je i prozračivati sve prostorije.

Ukoliko je nužno ostvariti kontakte s drugim ljudima izvan kućanstva, treba ih svesti na minimum, na udaljenosti 2 metra i s maskom na licu.

Osobe u samoizolaciji ne smiju ići ni na kakva mjesta gdje se ljudi okupljaju. Dužni su za cijelo vrijeme pratiti svoje zdravlje i javiti se svom liječniku i/ili epidemiologu ukoliko naglo dobiju povišenu temperaturu i/ili kašalj i/ili kratkoću daha uz napomenu da su pod zdravstvenim nadzorom.

Temperaturu treba mjeriti dva puta dnevno.

Osobe koje moraju biti u samoizolaciji su zakonski dužne provesti i podliježu kazni ukoliko se toga ne pridržavaju, a kontrolu provodi MUP sa sanitarnom inspekcijom.

Ovo je vrijeme ozbiljnosti i odgovornosti koje od svih nas i na svim razinama zahtjeva racionalan pristup, a prije svega praćenje i poštivanje preporuka naših stožera i epidemiologa koji iz sata u sat donose odluke i daju upute kako se ponašati i kako se boriti s epidemijom koronavirusa.

Opširnije o stanju koronavirusa u Hrvatskoj možete saznati ovdje, a više o preporukama za Dubrovnik može se saznati na web stranici Grada Dubrovnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.