Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Što se može očekivati od hrvatskog predsjedanja Europskom unijom?

07.12.2019.

12:32

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na panel diskusiji u organizaciji ureda Savezne pokrajine Baden-Wurttenberg u Bruxellesu na poziv ministra pravde i europskih poslova Guida Wolfa.

Panel diskusija na temu „Uoči Hrvatskog predsjedanja EU-om“ održana je u suradnji sa Stalnim predstavništvom RH u EU-u.

Uz ministra Wolfa i župana Dobroslavića na panelu je sudjelovala državna tajnica ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić, potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland te publicist i pisac Jagoda Marinić iz Interkulturnog centra Heidelberg.

Panel diskusija bavila se hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU-a. Republika Hrvatska će od siječnja do lipnja 2020. godine koordinirati izradu novog europskog zakonodavstva. Veliki dio događaja odvijati će se u Bruxellesu dok će se u Hrvatskoj održati sastanak šefova država i vlada te tridesetak ministarskih skupova i više desetaka sastanaka na stučnoj razini.

To znači da će se važne odluke vezane za teme poput gospodarskog rasta, zapošljavanja, jačanja unutarnje i vanjske sigurnosti, energetike i prometne povezanosti te proširenja EU-a raspravljati i pripremati upravo u Hrvatskoj.

U strukturama predsjedanja neće sudjelovati samo državni službenici, već i brojni eksperti, znanstvenici, predstavnici civilnog društva, studenti i dr. Diskusija se vodila o hrvatskim prioritetima te mogućnostima dodatnih vrijednosti za Uniju iz Hrvatskog predsjedanja.

Njemačka i Hrvatska zajedno rade na pripremi predsjedanja Vijećem EU-a, prvih šest mjeseci predsjedat će Hrvatska a idućih šest mjeseci Njemačka što iziskuje veliki stupanj koordinacije između ovih dvaju država ne samo na bilateralnom nego i širem europskom planu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.