Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Što smo na koncu postigli u sezoni 2020.?

05.10.2020.

13:04

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

HGK - Županijska komora Dubrovnik analizirala je podatke Porezne uprave o broju i vrijednosti izdanih računa za tri ljetna mjeseca (lipanj, srpanj i kolovoz), temeljem čega je donijela financijsku realizaciju gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije u sezoni 2020..

Najbolji rezultati ostvareni su u kolovozu, u svim sektorima, kada su i vrijednost i broj izdanih računa svih grana gospodarstva bili na 56 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Sumarno promatrano u sva tri ljetna mjeseca ukupno je izdano pola od prošlogodišnjeg broja računa, dok je njihova vrijednost još i manja, iznosila je 45 posto u odnosu na 2019. pa u HGK zaključuju da je ukupna aktivnost gospodarstva naše županije bila upola slabija nego u 2019.

"Najviše pogođena je djelatnost putničkih agencija i turoperatora koja je realizirala 30 posto izdanih računa čija je vrijednost iznosila svega 17 posto prošlogodišnje vrijednosti, dok je druga po redu ugroženosti, djelatnost prijevoza i skladištenja ostvarila 27 posto vrijednosti izdanih računa. Jedina grana gospodarstva koja je imala veći broj izdanih računa i povećanje njihove vrijednosti bila je djelatnost zdravstvene zašitete i socijalne skrbi", ističe se u analizi HGK.

"Djelatnost smještaja i ugostiteljstva zabilježila je od lipnja do kolovoza 46 posto izdanih računa čija je vrijednost iznosila 36 posto, iz čega možemo zaključiti da je došlo do korekcija cijena u odnosu na prošlogodišnje, na niže. Najveća disproporcija je zabilježena u lipnju kad je broj izdanih računa bio 33 posto, a vrijednost 13 posto, dok je u kolovozu odnos bio uravnotežen, vrijednost izdanih računa bila je 56 posto, a broj izdanih računa 55 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Značajan pad zabilježila je djelatnost informacija i komunikacija kroz sva tri ljetna mjeseca, gdje je sumarno bilo izdano 33 posto računa u vrijednosti od 21 posto prošlogodišnje. Iz toga iščitavamo visoku ovisnost ove djelatnosti o potrebama u turizmu", stoji u analizi HGK.

Pad vrijednosti izdanih računa više od 50 posto imale su djelatnosti poslovanja nekretninama (77 posto pad) te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (65 posto pad), za razdoblje od lipnja do kolovoza. U istom razdoblju broj izdanih računa i njihova vrijednost u sektoru građevinarstva bila je 55 posto u odnosu na prošlogodišnju, a u djelatnosti trgovine izdano je 55 posto računa, dok je njihova vrijednosti bila 58 posto.

Poljoprivredna djelatnost je od lipnja do kolovoza realizirala 71 posto računa, uz vrijednost od 67 posto u odnosu na lani, dok je prerađivačka industrija imala 69 posto izdanih računa uz realiziranu vrijednost računa od 55 posto.

"Prema analiziranim podatcima može se zaključiti da su gotovo sve grane gospodarstva zabilježile značajan pad i broja i vrijednosti izdanih računa, čime se još jednom potvrđuje visoka ovisnost ukupnog gospodarstva o djelatnosti turizma. Prijašnjih godina turistička kretanja Dubrovnika, kao županijskog središta, dominantno su pozitivno utjecala na rezultate ukupnog gospodarstva Županije, dok je ove godine situacija drukčija. Turističke rezultate Županije spašavali su otoci te poluotok Pelješac, ublažavajući svojim rezultatima pad ukupnih brojki sezone 2020. Zajedničko promišljanje i organizirano djelovanje poslovnog sektora i institucija te osnaživanje ostalih sektora, mimo turizma, bit će od presudne važnosti u izazovnim vremenima pred nama", zaključak je analize HGK.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.