Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Stopa kriminaliteta u Dubrovniku u 2021. godini 9 posto manja nego lani

21.12.2021.

07:01

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Pogled na povijesnu jezgru Dubrovnika sa Srđa

Pogled na povijesnu jezgru Dubrovnika sa Srđa

Foto: Radio Dubrovnik / -

Vijeće za prevenciju kriminaliteta i remećenja javnog reda i mira Grada Dubrovnika održalo je 16. prosinca svoju redovitu sjednicu, kojoj je predsjedavao Dživo Brčić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo.

Vijeće je primilo na znanje izvješća dubrovačkih osnovnih škola o provedbi školskih preventivnih programa te izvješće o funkcioniranju vijeća za prevenciju kriminaliteta gradskih kotareva. Ponovno je kao glavni problem istaknuta prevelika razina buke, poglavito u povijesnoj gradskoj jezgri i kontaktnim zonama.

Članovi Vijeća iznijeli su niz konkretnih primjera koji onemogućavanju učinkovitiji nadzor i sankcioniranje prekršitelja. To se najviše odnosi na predugo trajanje prekršajnih i kaznenih postupaka te nedovoljan obuhvat kaznenih djela, poglavito onih s elementima nasilja.

U raspravi o poboljšicama gradskih dokumenata iz oblasti Vijeća za prevenciju kriminaliteta, Matilda Krile Prkoča, službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnice za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, izvijestila je da je u tijeku izrada izmjena i dopuna Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti i Odluke o komunalnom redu. Predložit će se veće ovlasti komunalnih redara u svrhu učinkovitije prevencije, ali i sankcioniranja prekršitelja komunalnog reda.

Članovi Vijeća izvijestili su o stanju kriminaliteta na dubrovačkom području u 2021. Ohrabrujuća je činjenica da je ukupan broj kaznenih djela za 9% manji u odnosu na 2020. godinu, iako je ove godine zabilježen veliki rast broja turista i posjetitelja. Posebno ohrabruje činjenica da je broj kaznenih djela za čak 25% manji od višegodišnjeg prosjeka u razdoblju prije pandemije. Broj kaznenih djela obiteljskog nasilja manji je za 27% u odnosu na prethodnu godinu i oko 10% manji od višegodišnjeg prosjeka u razdoblju prije pandemije. Prekršaja protiv javnog reda i mira manje je za 19% nego u 2020. Broj ovih prekršaja je u padu već pet godina zaredom. Zabilježen je jedino porast maloljetničke delinkvencije od 30% u odnosu na 2020, no ova vrsta kriminaliteta sudjeluje sa svega 3% u ukupnom kriminalitetu i najvećim se dijelom odnosi na imovinski kriminalitet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.