Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Stratište na Jakljanu

22.02.2013.

13:07

Autor: Ivica Puljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na otoku Jakljanu pored Dubrovnika otkriveno je mjesto ekshumacije zarobljenika iz Drugog svjetskog rata. "Zakon o istraživanju, uređivanju i održavanju groblja koji smo donijeli prije nekoliko mjeseci pokazuje svoje prve praktične rezultate jer smo njegovim donošenjem otvorili mogućnosti da svaka žrtva, pa tako i žrtve s Jakljana, dobiju dostojno vječno počivalište" – kazao je nakon obilaska stratišta Ministar branitelja Predrag Fred Matić.

"Do sada su pronađeni ostaci mlađe 33 osobe, svi su bez odjeće s prostrijelnim ranama, a nekima od njih su žicom vezane ruke" – pojasnio je zamjenik ministra pukovnik Ivan Grujić koji predvodi posebne jedinice pri Ministarstvu zadužene za ekshumacije. Prema prikupljenim informacijama na ovom bi mjestu mogli biti ostaci više od stotinu osoba, rekao je predsjednik dubrovačke udruge Hrvatski domobran Željko Kulišić, te naglasio da se najvjerojatnije radi o likvidiranim njemačkim i hrvatskim mornarima, zrakoplovcima i vojnicima koji su se predali partizanima na području Istre i Trsta. Nakon predaje više stotina zarobljenika je brodovima krenulo od Pule prema Boki Kotorskoj, no njih 102 to je putovanje završilo u pješčanoj jami na otoku Jakljanu – zaključuje Kulišić. Posmrtni ostaci ubijenih na Jakljanu, prema riječima pukovnika Grujića, bit će pokopani na Domobranskom groblju u Dubrovniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.