Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Stručnjaci obišli dva pelješka lokaliteta ekološke mreže "Natura 2000."

19.03.2021.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U sklopu izrade Plana upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže poluotoka Pelješca, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije na Pelješcu je provela terenski obilazak.

Cilj je bio utvrditi stanje na dva lokaliteta s područja ekološke mreže „Natura 2000“.

Pod stručnim vodstvom speleologa istraživača Branka Jalžića, ravnateljica ustanove Marijana Đuračić, zaposlenice Ivana Golec i Ivana Konjevod i vanjska suradnica na projektu Petra Sisan obišle su gorsku jamu iznad Janjine i Izvor špilju kod Jurjevića istočno od Orebića.

Gorska jama je tipski lokalitet špilje u kojoj je prvi put pronađena i opisana neka nova životinjska vrsta. U njoj su nađene četiri vrste špiljske faune, a jedna od njih je pelješki velepipalac, špiljski kukac koji je prema Crvenoj knjizi špiljske faune Hrvatske u kategoriji kritično ugroženih vrsta.

Izvor špilja kod Jurjevića predstavlja važno stanište za očuvanje podzemne vrsta rakušca, roda Troglocaris – špiljske kozice.

Ta dva lokaliteta su područja ekološke mreže u obuhvatu Plana upravljanja na Pelješcu u idućem razdoblju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.