Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Stvara se platforma za veću sigurnost jadranske obale od rizika

05.05.2022.

13:31

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Stvara se platforma za veću sigurnost jadranske obale od rizika

Stvara se platforma za veću sigurnost jadranske obale od rizika

Foto: Grad Dubrovnik / -

Predstavnici Grada Dubrovnika prošlog su tjedna u Zadru sudjelovali na partnerskom sastanku i sastanku Upravnog odbora projekta E-CITIJENS, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska.

Cilj projekta E-CITIJENS je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog dijela Jadrana od prirodnih i antropogenih rizika. Projekt razvija prekograničnu EDSS platformu koja koristi umjetnu inteligenciju za integriranje podataka o upravljanju krizama koji dolaze iz više izvora, uključujući one koje građani pružaju putem društvenih mreža.

Stoga se naglasak projekta temelji upravo na građanskom novinarstvu te njihovoj ulozi u prikupljanju i dijeljenju informacija koje bi potencijalno mogle biti od koristi hitnim službama u vrijeme prirodnih i antropogenih ugroza.

Osim predstavljanja dosadašnjih aktivnosti te postignutih rezultata, raspravljalo se i o nadolazećim aktivnostima koje se odnose na razvitak platforme. U isto vrijeme prezentirani su i javni događaji poput info dana i javnih vježbi te dosadašnjih rezultata testiranja rada platforme, a kako bi se građanima prezentirale sve mogućnosti njenog rada naročito u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji ugroza.

Također, Grad Dubrovnik je realizacijom projektnih aktivnosti nabavio vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite.

Projekt je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. Naime, završna konferencija projekta održati će se u Dubrovniku u lipnju ove godine.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.