Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

13:31 / 05.05.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Stvara se platforma za veću sigurnost jadranske obale od rizika

Stvara se platforma za veću sigurnost jadranske obale od rizika

Stvara se platforma za veću sigurnost jadranske obale od rizika

Foto: Grad Dubrovnik / -

Predstavnici Grada Dubrovnika prošlog su tjedna u Zadru sudjelovali na partnerskom sastanku i sastanku Upravnog odbora projekta E-CITIJENS, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija - Hrvatska.

Cilj projekta E-CITIJENS je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog dijela Jadrana od prirodnih i antropogenih rizika. Projekt razvija prekograničnu EDSS platformu koja koristi umjetnu inteligenciju za integriranje podataka o upravljanju krizama koji dolaze iz više izvora, uključujući one koje građani pružaju putem društvenih mreža.

Stoga se naglasak projekta temelji upravo na građanskom novinarstvu te njihovoj ulozi u prikupljanju i dijeljenju informacija koje bi potencijalno mogle biti od koristi hitnim službama u vrijeme prirodnih i antropogenih ugroza.

Osim predstavljanja dosadašnjih aktivnosti te postignutih rezultata, raspravljalo se i o nadolazećim aktivnostima koje se odnose na razvitak platforme. U isto vrijeme prezentirani su i javni događaji poput info dana i javnih vježbi te dosadašnjih rezultata testiranja rada platforme, a kako bi se građanima prezentirale sve mogućnosti njenog rada naročito u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji ugroza.

Također, Grad Dubrovnik je realizacijom projektnih aktivnosti nabavio vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite.

Projekt je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. Naime, završna konferencija projekta održati će se u Dubrovniku u lipnju ove godine.

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.