Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

16:10 / 05.04.2019.

Autor: Radio Dubrovnik

Svečano prisegnuli suci porotnici

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Svečanost prisege dvanaest sudaca porotnika održana je u četvrtak u palači Ranjina, nakon što je Županijska skupština je na 9. sjednici 11. ožujka imenovala suce porotnike Općinskog suda u Dubrovniku, a po prijedlogu Gradskog vijeća i Općinskog suda.

Predsjednica Županijske skupštine dr.sc. Vilma Kosović napomenula je kako je u pravnom sustavu Republike Hrvatske funkcija sudaca porotnika vrlo važna kao glas javnosti u sustavu.

"Stavovi sudaca porotnika, temeljeni na njihovom životnom iskustvu, poštenju, značaju i logici pomažu profesionalnim sucima kod donošenju odluka u sudskom vijeću. Suci profesionalci, predsjednici vijeća, katkad zbog prevelike preopterećenosti pravnim normama i rutinom izgube iz vida onaj životni, iskustveni i logični dio pravnog predmeta, te suci porotnici u takvim slučajevima služe kao jedna vrsta korektiva. Suci profesionalci uvažavaju životno i iskustveno mišljenje porotnika, a porotnici prihvaćaju pravnu i činjeničnu argumentaciju sudaca profesionalaca, te u toj simbiozi doprinose približavanju pojmova 'pravo' i 'pravda' u pravnom sustavu Republike Hrvatske", rekla je predsjednica Županijske skupštine dr.sc. Vilma Kosović.

Svečanu prisegu su dali Tonći Bebić, Azra Budalica, Dubravka Čačić, Željko Kulišić, Anđelka Lučin, Luce Serdarević, Aida Sorajić, Višnja Graffius Šljuka, Petar Šorgić, Slobodan Tošović, Zlata Vlahutin te Alija Žustra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.