Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Lumbarda

14.08.2020.

10:51

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U prigodi proslave blagdana Sv. Roka i Dana Općine Lumbarda održana je u četvrtak navečer u kino dvorani "Levant" u Lumbardi na otoku Korčuli svečana sjednica Općinskog vijeća koju je vodio predsjednik Općinskog vijeća Lumbarde Ivo Bažika.

Zatim se nazočnima obratio načelnik Igor Kršinić, koji je u svom govoru istaknuo riješenje dosta kapitalnih projekata, prioritetno na komunalnu infrastrukturu, društveni standard uz očuvanje kulturne baštine i tradicije te očuvanja okoliša.

Skupu su se čestitkama i pozdravnim govorom obratili u ime lokalne samouprave s otoka Korčule gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenik Dubrovačko-neretvanskog župana Joško Ceblo i u funkciji Načelnika Stožera Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. Svi su na svoj način, ovisno o funkcijama, pa i političkim opredjeljenjima, obećali pomoć općini i životu na otoku.

Uz sve primjenjene mjere zaštite od koronavirusa Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Lumbarda u povodu Dana Općine i blagdana sv. Roka obilježena je potpisivanjem Povelje o prijateljstvu s Općinom Bogdanovci.

Na sjednici su u svečanom ozračju uručena općinska javna priznanja ovogodišnjim laureatima. Općinsko vijeće Općine Lumbarda će na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine i blagdana Sv. Roka 16. kolovoza ove godine dodijeliti kolektivne i osobne godišnje nagrade za najviše zasluge u promicanju područja Općine Lumbarda.

Kolektivna godišnja nagrada Općine Lumbarda je uručena Antu Bezeku Caru, predsjedniku postrojbi Civilne zaštite Općine Lumbarda, čiji su članovi u prethodnim mjesecima reagirali brzo racionalno i iznimno profesionalno,a svojim dežurstvima sačuvali stanovništvo od pandemije koronavirusa.

Osobnu je godišnju nagradu Općine Lumbarda dobila Anica Bažika, vlasnica istoimenog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva od posebnog značaja na području promocije turizma i gospodarstva. Sama obrađuje 150 stabala maslina sorte oblica, 70 stabala smokava bjelica te održava 1000 stabala vinove loze sorti grk i plavac. Oko 30 nadaleko poznath proizvoda ističu se džemovi od smokava s narančom, marmalade od mandarine i naranče, grožđa plavac i grk. Posebno je zanimljiv smokvenjak i suha smokva u vinskom octu. Posjetitelji sa zadovoljstvom razgledaju imanje i degustiraju proizvode.

Pjesmom klape Korda mnogi su krenuli do trga župne crkve Sv. Roka, prateći i oduševljenjem potvrdili sudionike Fermata festival Korčula.

Tu noć je dodatno obogatila koncert Kulturne udruge "Ivo Lozica" Lumbarda koji su na trgu ispod župne crkve Svetog Roka priredili koncert pod nazivom Fermata festival Korčula, na kojemu su nastupali: Gudački ansambl ff, Domagoj Guščić klavir, solist Lorena Milina, tenor Roko Radovan i Klapa Korda iz Lumbarde.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.