Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Svetkovina svete Ane na Pelješcu proslavljena u više župa

27.07.2021.

14:48

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Svetkovina svete Ane na Pelješcu proslavljena je u više župa stonskog i pelješkog dekanata, u Stonu, Malom Stonu, Dubi Stonskoj, Sreseru i Žukovcu iznad Kućišta. Na osobit način u Putnikoviću gdje je s pobožnošću časte tamošnji vinogradari i vinari.

Oni su joj davno na brežuljku s južne strane mjesta usred vinogorja podigli zavjetnu crkvicu. Po svetoj Ani i toj crkvici Poljoprivredna zadruga Putniković nazvala je svoje vrhunsko bijelo vino od sorte maraštine.

Upravo na svetkovinu svete Ane zadruga je u suradnji sa Zadružnim savezom Dalmacije, Općinom Ston i Udrugom Plavac mali Pelješac organizirala održavanje drugog vinskog foruma „Putvin“, kojim je obilježena druga godišnjica otvaranja prvog hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva u Domu vinarske tradicije.

Tom činu i razgovorima o aktualnim pitanjima vinogradarstva i vinarstva među ostalima pridružili su se ministrica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković, saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, načelnik općina Ston i Janjina Vedran Antunica i Vlatko Mratović i brojni pelješki vinari.

U tijeku su radnje, kako su nazočne izvijestili upravitelj Poljoprivredne zadruge Putniković Jozo Rabušić i idejni začetnik i najzaslužniji za uređenje  i opremanje muzeja magistar Želimir Bašić, za njegovo uvrštenje u popis nacionalnih muzeja Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.