Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Svetog Jeronima slave u dvije župe stonskog i pelješkog dekanata

30.09.2022.

19:40

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Crkva sv. Vlaha u Stonu

Crkva sv. Vlaha u Stonu

Foto: Radio Dubrovnik / -

Svetkovina svetoga Jeronima, zaštitnika Dalmacije, danas se na Pelješcu slavi u dvije župe stonskog i pelješkog dekanata.

U župi svetoga Vlaha u Ston, u malom, nekoć ribarskom, a danas turističkom mjestu Kobašu na jugioistočnom rtu Pelješca koji zatvara stonski kanal. Tu mu je 1539. godine u Jelinjaku podignuta kapelica u kojoj je misu slavio stonski župnik i dekan stonskog dekanata don Bernardo Pleše.

U okolici Kobaša svoje su ladanjske kuće u doba Dubrovačke republike imali književnik Josip Betondić i poznati ljevač topova Ivan Rabljanin.

Po svetom Jeronimu nazvana je najveća, zahvaljujući Društvu prijatelja dubrovačke starine, temeljito obnovljena sa zaštitnim jarkom tvrđava Veliki Kaštio u Stonu, zidana od 1375. godine kao zaštita stonske luke i solane. Svetog Jeronima časte i u zaselku Dubrava u Župi svete Marije Magdalene u Putnikoviću gdje se u crkvi svetog Mihovila nalazi njegova slika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.