Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

08:27 / 06.03.2022.

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku dobit će laboratorij za proučavanje kamenica na Bistrini

Stonske kamenice

Stonske kamenice

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji projekta ARGOS kojim će se uspostaviti mrijestilište za kamenice u Malostonskom zaljevu.

Ovo je dio zajedničkog upravljanja aktivnostima održivog ribarstva i akvakulture za zaštitu morskih resursa Jadranskog mora u koje su uključeni hrvatski i talijanski partneri. Osim ulaganja u laboratorij za mrijestilište na Bistrini projektom je predviđena izrada zajedničkih stručnih studija kojima će se unaprijediti sektor akvakulture i ribarstva u Jadranu. Na sastanku predstavnika Primorsko-goranske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije dogovorena je izrada zajedničkog završnog dokumenta.

Provedba projekta započela je u travnju 2020. godine, a završetak se očekuje sredinom 2023. godine. Predstoji raspisivanje javne nabave za specijaliziranu laboratorijsku opremu koja će znanstvenicima s Sveučilišta u Dubrovniku koristiti za proučavanje i razvijanje metoda mriještenja europske plosnate kamenice korisnih lokalnim školjkarima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.