Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

08:33 / 05.09.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku jedan od partnera u projektu "Marless"

Sveučilište u Dubrovniku

Sveučilište u Dubrovniku

Foto: - / -

Sveučilište u Dubrovniku jedno je od partnera na projektu MARLESS - „MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions”, koji je započeo 1. lipnja 2020. Projekt MARLESS bavit će se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata.

To uključuje praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more.

U projektu vrijednom 4.244.726,00 eura sudjeluje 13 partnera iz više regija sjevernog i južnog Jadrana. Glavni partner je Regional Agency For Environmental Protection and Prevention of Veneto, a u projektu surađuju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bologni te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane, dok hrvatski tim čine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Sveučilište u Dubrovniku, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Istarska regionalna energetska agencija i Istarska županija.

Znanstveni tim Sveučilišta u Dubrovniku čine nastavnici Odjela za akvakulturu i članovi Laboratorija za inteligentne autonomne sustave s Odjela za elektrotehniku i računarstvo, a s proračunom od 399.860,00 € razvijat će autonomnu mobilnu mrežu za prikupljanje plutajućeg otpada i dati doprinos u aktivnostima vezanim za ekstrakciju mikroplastike iz vodenog stupca, praćenja količine otpada u Jadranskom moru i podizanja svijesti građana o ovom problemu. Ovaj strateški projekt traje od 1. lipnja 2020. do 31. prosinca 2022., a provodi se u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014-2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.