Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Svjetski je dan radija

13.02.2022.

10:32

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Svjetski dan radija 2022.

Svjetski dan radija 2022.

Foto: UNESCO / -

Obilježava se Svjetski dan radija. Spomen je to na početak emitiranja UN-ova radija, koji je porukom "Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta", započeo emitiranje 13. veljače 1946. godine.

Iako je prva svjetska radiopostaja KDKA u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, a Radio Zagreb već 1926., Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine. Ujedinjeni narodi i UNESCO ove godine žele upozoriti na važnost radija kao jednog od medija u kojeg javnost ima najviše povjerenja.

Radio je snažan medij koji predstavlja platformu različitosti i demokratskog diskursa. Na globalnoj razini i dalje je medij koji se najšire konzumira. Sa svojom jedinstvenom mogućnosti da zahvati najširu publiku radio stvara iskustvo različitosti i otvara prostor svim glasovima da se izjasne, predstave i čuju. Zato se ovogodišnji Svjetski dan medija obilježava s temom "Radio i povjerenje".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.