Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Teška pomorska nesreća u Koločepskom kanalu

27.04.2017.

11:45

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Drugoga dana potrage u moru dubrovačkog akvatorija pronađena je četvrta smrtno stradala osoba nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak na kojem je bilo devetero ugostiteljskih djelatnika, hrvatskih državljana.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru  s nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama te Pomorskom policijom Dubrovnik koordinira spasilačko - potražnu akciju za osobama koje su nestale nakon teške pomorske nesreće u Dubrovačkom akvatoriju gdje se brod Lučke kapetanije Dubrovnik sudario sa gumenjakom. 

Pomorska nesreća dogodila se u trenutku dok je službeni brod LK Dubrovnik bio angažiran u akciji hitnog medicinskog transporta prema otoku Mljetu. Na poziciji nesreće iz mora su spašene dvije osobe sa manjim tjelesnim ozljedama dok su dvije pronađene osobe nažalost mrtve. Za ostalih pet osoba intenzivno se traga. U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila LK Dubrovnik sa liječničkom pratnjom, službeni policijski brod te motorni trajekt Hanibal Lucić. Putem Obalne radio postaje ORP Dubrovnik-radio emitira se poruka pogibli kategorije „Mayday Relay“ prema svim sudionicima u pomorskom prometu. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima, državnom tajnicom za more Majom Markovčić Kostelac i pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kap. Sinišom Orlićem te kap. Matom Kekezom ispred nadležne dubrovačke Kapetanije, izrazio je sućut obiteljima i bližnjima smrtno stradalih u sklopu davanja izjava za javnost nakon povratka iz obilaska pozicije pomorske nesreće i područja potrage.

Obiteljima poginulih u nesreći sućut je izrazio i premijer Andrej Plenković.

 

Lučki kapetan Kapetanije Dubrovnik - Mato Kekez 
Koordinaror spašavanja - Boris Maduna 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.