Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tjedan na cestama: Policija ispisala 765 kazni, najviše za brzinu

05.07.2022.

07:15

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Policija, ilustracija

Policija, ilustracija

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je 15 prometnih nesreća s ozljeđenim osobama u kojima je šest osoba teže, a 12 ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježeno je 9 prometnih nesreća.

Samo u proteklom vikendu, na prometnicama ove Policijske uprave dogodilo se 13 prometnih nesreća u kojma je pet osoba teže ozlijeđeno.

"Izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila u ranim jutarnjim satima 3. srpnja, kada je 63-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka u Zatonu, tijekom kretanja državnom cestom, prešao na suprotnu kolničku traku i udario u vozilo zagrebačkih regsiatsrkih oznaka kojim je iz suprotnog smjera upravljao 66-godišnjak, a čije se vozilo uslijed udara, prevrnulo na bok. Osobno vozilo 63-godišnjaka koje je izazvalo prometnu nesreću je, nakon udara, nastavilo kretanje i udarilo u još jedno osobno vozilo koj je uslijed kočenja i skretanja s putanje udarilo u kameni zid. U ovoj prometnoj nesreći teže tjelesne ozljede zadobio je 66-godišnjak", ističu iz policije.

S obzirom na početak turističke sezone i vrlo intenzivan promet na cestama, sugeriraju svim sudionicima u prometu da na vrijeme planiraju svoja putovanja i budu strpljivi tijekom vožnje uz preporuku da se pri tom pridržavaju prometnih propisa i na taj način zaštite svoje živote i živote ostalih sudionika u prometu.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 765 represivnih mjera od kojih izdvajaju mjere poduzete prema počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. 'četiri ubojice u prometu'.

"Tako su 303 osobe sankcionirane zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 72 mjere su poduzete prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, a 15 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje također je sankcionirano 93 osoba. Od ostalih prekršaja izdvajamo 67 mjera poduzetih zbog nepropisnog pretjecanja i 56 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja", navode iz policije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.