Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tko su finalisti nagrade "Zlatna naranča"?

26.04.2019.

12:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Foto: - / -

Ocjenjivačka komisija nagrade "Zlatna naranča", koja se dodjeljuje već četvrtu godinu zaredom u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA, odabrala je petnaest kandidata za finalni izbor najboljih agroturizama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

"Zlatna naranča" uspostavljena je kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma i odalo priznanje i zaslužena promocija najizvrsnijim.

Za ovogodišnju nagradu prijavljen je rekordan broj kandidata iz cijele županije – ukupno 26. Sve kandidate prijavile su jedinice lokalne samouprave i lokalne turističke zajednice, a finaliste su, odlukom župana Nikole Dobroslavića o ocjenjivačkoj komisiji, birali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne agencije DUNEA, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik te Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije.

Obilazak odabranih gospodarstava predviđen je za svibanj, nakon čega slijedi odabir prva tri mjesta koji osvajaju zlatnu, srebrenu ili brončanu povelju s pripadajućim novčanim iznosima, a od 2018. se dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama "Atrakcije u ponudi ruralnog turizma" i "Tradicijski proizvodi".

Ove godine najviše prijavljenih kandidata stiže s otoka Korčule te poluotoka Pelješca, a slijedi ih Konavle, Župa Dubrovačka, Ploče, Metković, Grad Dubrovnik i otoci Mljet i Lastovo.

Prošle godine pobjedu je odnijela konoba "Seoska kuća" obitelji Novaković iz Čilipa, jedan od pionira ruralnog turizma u Konavlima koji osim gastro ponude, proizvode i prvo konavosko craft pivo. Drugo mjesto s istim brojem bodova podijelili su Seosko domaćinstvo Musladin i Agroturizam Laptalo, dok je restoran Lopoč zauzeo treće mjesto. Nagradu za atrakciju ruralnog turizma dobili su Konavoska kuća Bokarica, Ethno Art Village Podčempres i Paddle Surf Baćina, a u kategoriji tradicijskih proizvoda istaknulo se Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparak Vlaho s Korčule sa svojim proizvodima od meda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.