Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tradicija proizvodnje varenika na Pelješcu seže u doba Dubrovačke Republike

05.10.2020.

15:17

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Vijest da je "Brački varenik" postao 26. hrvatski autohtoni proizvod zaštićen u Europskoj uniji, pozdravljena je i sa zadovoljstvom primljena na Pelješcu, gdje postoji duga tradicija njegove proizvodnje koja seže još u doba Dubrovačke Republike.

Nekoć skoro da nije bilo pelješke obitelji koja nije pripremala varenik i od njega poznatu slasticu mantalu.

Komercijalnom proizvodnjom varenika kao čistog sirupa i njegovom prodajom izravno kupcima na Pelješcu se bave vinarije Frana Miloša u Ponikvama i „Križ“ Denisa Bogojevića Marušića i Marijete Čalić u Prizdrini, vinari Teo Bartulović u Prizdrini i Anto Grgurević u Janjini, a za vlastite potrebe i pripremanje mantale i drugih slastica vinarija „Bura-Mrgudić“ u Potomju.

Pelješki varenik proizvodi se uglavnom od grožđa sorte plavac mali iskuhavanjem mošta dok se ne dobije energetski koncentrat s visokim udjelom šećera. Na Pelješcu se do šire upotrebe šećera osim za spremanje mantale, varenik koristio i kao zaslađivač.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.