Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tradicija - Prvomajske barke po Korčuli

01.05.2020.

16:33

Autor: Radio Dubrovnik/Niko Perić

Foto:Tonči Bernetić i Neven Perković

Foto:Tonči Bernetić i Neven Perković

Foto: - / -

Jutros rano su rijetki prolaznici primijetili na korčulanskom trgu Plokati postavljenu jednu okićenu drvenu barku,te jednu na gradskom stepeništu ispod kule na ulazu u srednjovjekovni dio grada Korčule.

To je dio nekadašnjeg tradicionalnog obilježavanja Prvi svibnja Međunarodnog praznika rada,čiji se običaj i uz pomoć koronavirusa pomalo gasi.

Prema istraživanjima nedavno pokojnog doktora Živana Filippi, dugogodišnji običaj Korčulana bio je tzv. Prvomajski uranak u prirodi s jelom i pićem.

Ujutro prvoga svibnja gradom je svirala budnica, nosilo se stablo bora i cvijeće. Uoči prvoga svibnja mladići su donosili kitu cvijeća na prozore svojih odabranica, ali nitko ih nije smio vidjeti. Predvečer su mladi premještali barke po gradu, lonce s cvijećem, mijenjali natpise na trgovinama, pa je bilo mnogo posla da se sve to kasnije stavi na svoje mjesto.

Iako je to ujedno bio i državni praznik i to u trajanju od dva dana, podrijetlo prvosvibanjskih svečanosti nalazi se u vegetativnim ritualima koji predstavljaju simboličnu borbu između Zime i Ljeta, zapisao je doktor Filippi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.