Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tradicionalni prijem Dubrovačkih trombunjera na Kandeloru

02.02.2022.

18:59

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Tradicionalni prijem Dubrovačkih trombunjera na Kandeloru

Tradicionalni prijem Dubrovačkih trombunjera na Kandeloru

Foto: Grad Dubrovnik / -

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić tradicionalno su na Kandeloru, po otvaranju Feste, priredili prijem Dubrovačkih trombunjera.

Gradonačelnik Mato Franković uputio je trombunjerima zahvalu što uvijek vjerno i spremno sudjeluju u svako važnom događanju u Dubrovniku uveličavajući ih, a posebno Festu kojoj daju poseban pečat. Istaknuo je široku prepoznatljivost Dubrovačkih trombunjera i značaj postrojbe u promociji svoga grada, dubrovačke baštine i tradicije.

Prigodno se obratio i predsjednik Društva Dubrovački trombunjeri Tomislav Macan zahvalivši na prijemu. Izrazio je žaljenje što su ove godine, zbog pandemije korona virusa, izostali dragi gosti iz drugih prijateljskih povijesnih postrojbi.

Dubrovački trombunjeri povijesna su vojna postrojba, po predaji utemeljena 1417. godine. Sudjeluju u svim važnijim događajima u Dubrovniku, ali i diljem Hrvatske. Najvažnija im je uloga predvođenje procesije na blagdan svetoga Vlaha.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.