Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Transnacionalna cjelogodišnja turistička strategija za odredišta na sredozemnim otocima

28.02.2022.

17:38

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Otok Lopud

Otok Lopud

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

U sklopu projekta WINTER MED Regionalna agencija DUNEA organizirala je online radionicu za donositelje odluka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini kako bi im predstavila “Transnacionalnu cjelogodišnju turističku strategiju za destinacije na mediteranskim otocima“ i projekt WINTER MED.

Projekt Mreža zimskih otoka za cjelogodišnje turističko iskustvo na Mediteranu – WINTER MED za cilj ima razvoj održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine.

“Transnacionalna cjelogodišnja turistička strategija za destinacije na mediteranskim otocima” je zajednički dokument izgrađen na najboljim praksama i naučenim lekcijama iz regionalnih akcijskih planova 6 pilot područja projekta – Toskana, Cipar, Južni Egej, Dubrovačko-neretvanska županija, Korzika i Balearski otoci. Usmjerena je na sva mediteranska otočna područja koja su spremna prijeći s turizma “3 S” ( sun, sea and sand – sunce, more i pijesak) na održivi model cjelogodišnjeg turizma.

Predstavnice Ask Atelijera su izložile Stručnu studiju integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta, na osnovu koje će se izraditi Elaborat integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta. Na radionicama su sudjelovali i predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije koji su prezentirali svrhu i važnost očuvanja kulturnog krajolika kao dijela regionalnog planiranja.

Projekt WINTER MED je ugovoren iz programa prekogranične suradnje Interreg Mediteran 2014.-2020 . Nositelj projekta je Udruženje toskanskih regija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.