Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

11:44 / 07.03.2020.

Autor: Radio Dubrovnik

"Trauma je životna činjenica, ali ne mora biti doživotna kazna"

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U suradnji Centra za integrativni razvoj Dubrovnik i Dubrovačkih knjižnica integrativna psihoterapeutkinja Olivera Drutter održala je predavanje "Trauma i njen utjecaj". "Iskustvo koje je bilo previše" je najjednostavniji opis traume koja se jako kasno počela analizirati od strane psihoanalitičara.

Dijeli se na šok traumu, odnosno jedno iskustvo koje je loše prošlo, poput saobraćajne nesreće, gubitka bliske osobe, silovanja, rata… Druga je razvojna trauma, nešto što se uzastopno ponavljalo u jednom vremenskom periodu, a da vrlo često nismo ni svjesni toga. Jedan od pokazatelja trauma je i PTSP.

"Ono što je karakteristično za traumu jest to da je ona zarazna, ne kao virus, već tako da sada netko govori o svojoj traumi većina ljudi bi što prije htjela izaći odavde, osjećala bi uzrujanost i nelagodu. Sve naše emocije bi se uzburkale iz razloga što trauma te osobe bi probudile neku našu traumu", objasnila je Drutter dodavši kako ‘simptomi traume mogu ostati pritajeni dugi niz godina nakon neugodnog iskustva’, a da ‘neki od nas još ne pokazuju simptome’.

Prije ili kasnije čovjek razvija panične napade i anksioznost, prenaglašene emocionalne reakcije, noćne more i strahove. Postoje i oni simptomi o kojima se ne govori često a to su: zaboravnost, nemogućnost da se emocionalno povežemo s drugom osobom, poteškoće sa spavanjem, prenaglašena ili slaba seksualna aktivnost, hiper budnost, osjećaj stisnutosti u tijelu…

"Osjećaj traume je kao da ste ušli u centrifugu i gubite sposobnost da stojite na nogama, imate osjećaj nestajanja ili kao da ćete prolupati. Tada nam je potreban netko tko je siguran za povjeriti se kako bi se oljuštio jedan sloj trauma. Skidanjem tih slojeva dolazi se do središnje traume. Međutim, naše tijelo je vrlo inteligentno i propustit će onoliko koliko je u tom trenutku spremno otpustiti, za to treba jako puno vremena", rekla je Drutter dodavši kako se uz ‘odgovarajući terapeutski rad i podršku’, trauma može ‘preobraziti u kapacitet za snagu i gušt’, a to radi upravo i integrativno – tjelesno orijentirana terapija po metodi CIR-a koja daje odlične rezultate .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.