Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tri granična prijelaza privremeno postala međunarodna

12.07.2021.

09:57

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U Kozarskoj Dubici u Bosni i Hercegovini održana je ovog tjedna 19. sjednica Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe Ugovora između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o graničnim prijelazima.

Radi se o međuresornom povjerenstvu kojeg čine članovi različitih državnih tijela Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji u svojoj nadležnosti imaju nadzor nad prometom putnika i roba preko graničnih prijelaza, odnosno osiguranje infrastrukturnih uvjeta za siguran i brzi prelazak državne granice.

Cilj Mješovitog povjerenstva jest razmotriti sve zahtjeve jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave te unutar zakonskih mogućnosti iznaći mogućnosti kojima će se olakšati prelazak državne granice, posebice lokalnom stanovništvu koje svakodnevno prelazi državnu granicu.

Na 19. sjednici Mješovitog povjerenstva zaprimljeno je više zahtjeva za prekategorizaciju graničnih prijelaza za pogranični promet u međunarodne granične prijelaze te produžetak radnog vremena pojedinih graničnih prijelaza, te su zahtjevi uvaženi.

Za područje PU dubrovačko-neretvanske donesena je odluka o privremenoj prekategorizaciji graničnih prijelaza za pogranični promet Gabela Polje I – Gabela, Slano-Orahov Do i Imotica - Duži u granične prijelaze za međunarodni promet putnika.

Navedene Odluke o privremenoj prekategorizaciji graničnih prijelaza donesene su na rok od 3 mjeseca odnosno do održavanja iduće sjednice Povjerenstva.

Također, Mješovito povjerenstvo je podržalo inicijativu da se prekategorizira i GP Vukov Klanac-Radež kada se stvore infrastrukturni uvjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.