Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Troje novozaraženih, među njima i njegovateljica u privatnom domu u Pločama

09.04.2020.

13:31

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji tri su novozaražene osobe te je sad ukupan broj 67, a riječ je o tri člana obitelji iz Ploča, od kojih je jedna njegovateljica u privatnom domu za starije i nemoćne u Pločama, izvijestio je u četvrtak županijski stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je da je obitelj od 31. ožujka u kućnoj izolaciji, a iz opreza su testirane tri osobe iz doma s blažim simptomima.

"Ne možemo biti sigurni kako su se zarazili, ali moguća je veza s Konavlima preko Trpnja. Zavod je u stalnom kontaktu s domovima u županiji, a nakon događaja u Splitu u nekim domovima uzet je određeni broj uzoraka kod korisnika i djelatnika s blažim simptomima", objasnio je Lakić.

Od srijede je s testiranjem počeo Dom zdravlja Metković za područje doline Neretve, a danas Dom zdravlja Korčula za područje otoka Korčule i dijela Pelješca te Dom zdravlja Dubrovnik za ostatak županije, a i dalje se testira u dubrovačkoj bolnici. Zavod raspolaže s nekoliko stotina briseva, a do kraja tjedna stiže još njih tristo. Od početka testiranja je na analizu poslano 613 uzoraka, a čekaju se rezultati za njih 35.

U Općoj bolnici Dubrovnik broj hospitaliziranih je nepromijenjen - 14, a zdravstveno stanje im je stabilno. Osam ih je na Odjelu za infektologiju, a šest u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Zbog poboljšanog zdravstvenog stanja u Dubrovnik se iz Splita na daljnje liječenje vraćaju dva pacijenta, dok će dva i dalje ostati u regionalnom respiratornom centru Križine. Jedan pacijent i dalje je u Kliničkoj bolnici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

U samoizolaciji je pet bolničkih liječnika i deset medicinskih sestara, uz jednog nemedicinskog djelatnika, a od srijede je moguć prijevoz pacijenata helikopterom za Split.

Karantena je iz vojnog kompleksa Kupari preseljena u dubrovački studentski dom, gdje se nalaze dvije osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.