Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Trpanjci se oprostili od Stjepana Ivaniševića

09.06.2021.

12:48

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Na groblju u Trpnju na vječni počinak ispraćen je Stjepan (Stipo) Ivanišević, ugledni hrvatski pravnik, sveučilišni profesor i ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave u hrvatskoj vladi Ivice Račana od 2000. do 2001. godine.

Umro je u 82. godini života, cijenjen i poštovan od svojih Trpanjaca, kolega i širokog kruga ne samo političkih istomišljenika, brojnih prijatelja i znanaca.

Neki od njih došli su mu odati počast pridružujući se članovima obitelji i rodbini u činu polaganja urne s njegovim posmrtnim ostacima u obiteljsku grobnicu.

Od pokojnog Stipa, kako su ga zvali Trpanjci i prijatelji, oprostio se načelnik Općine Trpanj Jakša Franković, izraživši sućut njegovim najbližima i zahvalivši mu na svemu dobrome što je učinio za rodni kraj. Citirao je i pjesmu iz pjesničke zbirke „Trpanjski stari zvuci“, trpanjskog pjesnika Dinka Fabrisa. Prigodnom pjesmom od pokojnika se oprostila i ženska klapa Divna.

Pokojni Stjepan Ivanišević gimnaziju je završio u Dubrovniku. Bio je istaknuti član Socijaldemokratske partije Hrvatske, od 1990. do 1993. i potpredsjednik stranke, a potom i predsjednik Akcije socijaldemokrata Hrvatske.

Trpanjci i svi koji su ga poznavali i družili se s njim, pokojnog Stjepana Stipa Ivaniševića pamtit će po njegovoj ljudskosti, iznimnoj čestitosti i skromnosti, ali i snazi intelekta i spremnosti da sasluša i pomogne. Bio je čovjek iz naroda, a u kolektivnoj memoriji Trpnja zadržat će počasno mjesto.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.