Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Turdyevu uskrsni brzopotezni turnir

17.04.2022.

12:03

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Brzopotezni šahovski turnir u ŠK Dubrovnik

Brzopotezni šahovski turnir u ŠK Dubrovnik

Foto: ŠK Dubrovnik / -

Poslije niza 'sušnih' godina odigran je tradicionalni Uskršnji brzopotezni turnir Šahovskog kluba Dubrovnik u novim prostorijama.

Na svoj način, ovaj turnir je i 'povijesni', jer se prvi put jedan dubrovački turnir ovakvog tipa obračunavao i za međunarodni FIDE rejting u tzv. blitz šahu. Nastupilo je čak 20 šahista, a igralo se 11 kola po švicarskom sustavu s tempom igre 5 minuta po igraču za cijelu partiju.

Ohrabrujuće je da je na turniru nastupilo osam kadeta Šahovskog kluba Dubrovnik, odnosno novi naraštaj dubrovačkih šahista.

Po očekivanju, pobijedio je glavni favorit, FIDE majstor Anvar Turdyev, inače violinist i stalni član Dubrovačkog simfonijskog orkestra, koji je osvojio 10 bodova od 11 mogućih. Izgubio je tek od majstorskog kandidata (MK) Tomislava Musića, koji se s 9 bodova plasirao na drugo mjesto, treći je MK Faruk Lošić s 8,5 bodova, četvrti MK Predrag Zerdo sa 7.5 bodova, peti drugokategornik Žan Glišović sa 6.5 bodova, šesti Izet Kuštrić sa 6 bodova, sedmi Michael Falkoni sa 6 bodova itd.

Turnir je protekao u ugodnom ozračju, a svoj posao besprijekorno je obavio međunarodni šahovski sudac Sulejman Islamović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.